Dansen is zeker leuk en plezierig, maar wist je dat er veel gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan de activiteit?

De constante beweging is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn! We hebben 10 goede redenen om te blijven salsadansen

(zelfs als je denkt dat je ongecoördineerd bent of een amateur).

Betere hersengezondheid

Uit een onderzoek van The New England Journal of Medicine is gebleken dat dansen je geheugen kan stimuleren en zelfs het begin van dementie kan voorkomen . Andere studies hebben ook aangetoond dat aerobe dansoefeningen volumeverlies kunnen omkeren in het deel van de hersenen dat het geheugen regelt (de hippocampus), dat tijdens de late volwassenheid de neiging heeft om te krimpen.

De tijd nemen om stappen en de veranderende bewegingen van een dans te onthouden, is ook een geweldige manier om je hersenen uit te dagen, ongeacht je leeftijd. Wetenschappers hebben ontdekt dat cognitieve vaardigheden zoals plannen en organiseren ook verbeteren met een oefening als dansen.

Verbeterede Flexibiliteit

De bewegingen geassocieerd met dans kunnen de flexibiliteit vergroten en stijfheid verminderen . Span jezelf echter niet te veel in – zelfs de eenvoudige rekoefeningen die met dansen gepaard gaan, kunnen gewrichtspijn en pijn van andere, meer inspannende oefeningen helpen verlichten.

Minimale stress

Uit een studie uitgevoerd door het Journal of Applied Gerontology is gebleken dat partnerdansen, begeleid door muziek, stress kunnen verlichten . Andere onderzoeken hebben ook vergelijkbare resultaten opgeleverd, waarvan sommige erop wijzen dat dans de niveaus van het hormoon serotonine kan verhogen, wat je humeur kan verbeteren . 

Verminderde depressie

Uit een onderzoek naar de effecten van dans op patiënten met een depressie bleek dat degenen die deelnamen aan een vrolijke groepsdans de minste symptomen vertoonden die verband hielden met depressie en daardoor energieker en opgewekter waren .

Gewichtsverlies

Meer beweging betekent meestal ook meer gewichtsverlies . Een studie in het Journal of Physiological Anthropology wees uit dat aerobe danstraining je kan helpen net zoveel gewicht te verliezen als fietsen of joggen.

Meer energie

Uit onderzoek van The Scholarly Publishing en Academic Resources Coalition is gebleken dat een wekelijks salsa de fysieke prestaties van volwassenen kan verbeteren en hun energieniveau kan verhogen .

Verbeterde Cardiovasculaire gezondheid

Natuurlijk, hoe sneller je danst, hoe sneller je hart gaat kloppen, wat kan leiden tot een sterker en gezonder hart .

Uit een Italiaans onderzoek bleek dat mensen met hartfalen die begonnen met salsa een veel betere hartgezondheid , ademhaling en levenskwaliteit hadden dan degenen die gewoon fietsten of op een loopband liepen.

Betere coördinatie kracht en balans

Dansen vereist veel snelle bewegingen en een goede houding, waardoor je meer controle over je lichaam kunt krijgen . Bovendien zijn er 3 primaire bewegingsvlakken; in tegenstelling tot simpele bewegingen zoals lopen en fietsen, waarbij alleen het sagittale vlak van je lichaam betrokken is, werkt salsadansen je lichaam vanuit alle vlakken, wat betekent dat AL je spieren erbij betrokken zijn , niet slechts enkele.

Als je bang bent om te vallen als je ouder bent, kan salsa sommige van die zorgen ook verlichten. Een studie in de Journal of Aging and Physical Activity toonde aan dat salsadansen het evenwicht bij ouderen kan verbeteren .

Verbeterde sociale en emotionele gezondheid

Een dansles is een geweldige manier om nieuwe vrienden te maken en sociale contacten op te doen! Het hebben van positieve relaties is een belangrijke factor die bijdraagt ​​aan een betere geestelijke gezondheid – het kan gevoelens van geluk vergroten , stress verminderen en zelfs leiden tot een sterker immuunsysteem .

Meer zelfvertrouwen en meer zelfvertrouwen

Studies tonen aan dat dansers over het algemeen een hoger niveau van eigenwaarde en meer zelfvertrouwen rapporteren .

Dans kan heilzaam zijn voor mensen van alle leeftijden. Veel vormen, zoals stijldansen, kunnen tam genoeg zijn voor mensen met beperkte mobiliteit of chronische gezondheidsproblemen , terwijl andere vormen kinderen in staat stellen zich vrij uit te drukken , hun energie kwijt te raken en discipline te oefenen door bepaalde stappen uit het hoofd te leren en te leren.

Dus zet de muziek aan, speel je favoriete salsa-nummer en kom in beweging! Maak van salsa een onderdeel van uw algehele gezondheids- en welzijnsroutine.