Salsa-Cuban-Style

WAT IS SALSA?

Salsa is muziek en dans uit het Caraïbisch gebied. De salsa is een mix van vele muzieksoorten. Het woord salsa betekent in het Spaans letterlijk “saus”. De salsa is ontstaan in Amerika uit de Cubaanse son en heeft zich verder ontwikkeld in het Caraïbisch gebied, Latijns-Amerika en Noord-Amerika. Wat je zeker kan zeggen is dat Cuba ongetwijfeld het land van de salsa is. 

BEKNOPTE GESCHIEDENIS

De Spaanse veroveraars brachten Afrikaanse slaven mee naar Cuba om daar te werken op de suikerplantages. De slaven brachten hun eigen muziek en eigen instrumenten mee waardoor er een mengeling van ritmes plaatsvond.

Na de Tweede Wereldoorlog trokken veel latino’s naar de VS, waar ze zich concentreerden in New York City. Ze namen allemaal hun eigen muzieksoorten mee en daardoor ontwikkelde de salsa zich weer verder. Het is daarom ook dat er verschillende soorten van salsa bestaan, zoals de Cubaanse salsa, de L.A. style salsa, Puertoricaanse salsa, NY style salsa, …

De Cubaanse stijl wordt gekenmerkt door veel heup- en, soms ingewikkelde armbewegingen. De dansers blijven min of meer op dezelfde plaats en maken cirkelbewegingen.

L.A. style lijkt veel op het klassieke salondansen en bevat meer showelementen. Deze stijl wordt op 1 lijn gedanst.

Het meest kenmerkende aan de N.Y. style is dan weer dat men op de tweede tel begint te dansen. Zowel L.A. als Cubaanse salsa beginnen op de eerste tel.

De salsa is inmiddels wereldwijd een bekende en vooral geliefde muzieksoort en dans. Ook in België is de opmars van salsa onontkoombaar.

Salsa is geen statische stijl maar legt de nadruk op beweging. Dat betekent ook dat er geen vaste volgorde is waarin wordt gedanst. De man leidt en bepaalt aan de hand van de muziek de figuren.

Blijkbaar heeft de salsa iets waardoor het zich laat omarmen door een breed publiek. Voor eenieder is dat weer iets anders. Voor ons is dat passie, energie, vrolijkheid, ritme en plezier!!!

Meld je hier aan voor een gratis proefles!