Salsamuziek

Welke salsamuziek is de beste?

Smaken zijn verschillend en, zoals over kleuren, valt er over salsamuziek niet te discussiëren. Je kan echter wel zeggen of de muziek dansbaar is of niet. Daar zullen de meeste dansers het wel over eens zijn.
Salsa heeft een specifieke clave. Dat is een ritmisch motief waarnaar zowel musici als dansers zich kunnen oriënteren.

De salsa is ontstaan uit de Cubaanse son. De muziek en de dans hebben zich verder ontwikkeld in het Caraïbisch gebied, Latijns-Amerika en Noord-Amerika. Wat je zeker kan zeggen is dat Cuba ongetwijfeld het land van de salsa is.

Salsa romantica is, zoals de naam al doet vermoeden, een meer romantisch genre van salsamuziek. Het is melodieuze salsa met romantische teksten. Deze muziek is vaak niet zo snel en is daarom zeker geschikt voor beginnende en/of (half)gevorderde dansers.

Bekende uitvoerders van salsa romantica zijn o.a. Víctor ManuelleLa India en Marc Anthony, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Als reactie op de salsa romantica ontstond salsa dura. Dit is hardcore salsa volgens de Fania-tradities, maar swingender en krachtiger. Fania was een platenlabel dat werd opgericht in 1964. Het is voor salsa wat Motown was voor R&B.  Artiesten van dit platenlabel waren o.a. Celia Cruz en Willie Colon. Celia Cruz wordt door velen beschouwd als de “Koningin van de salsa”. Ze wordt ook wel de ambassadrice van de salsa genoemd omdat ze de salsamuziek bekendheid heeft gebracht.

De Cubaanse muziek ontwikkelde zich tot timba, salsa met invloeden van rock, funk en hiphop. Los Van Van is een bekende salsagroep die dit genre brengt.

muziek

Praktisch

Ik krijg regelmatig van leerlingen de vraag of ik ze tips kan geven over dansbare salsamuziek. Het is inderdaad niet altijd eenvoudig, want je moet al weten waar je naar op zoek bent. Je kan veel salsa tunes beluisteren op diverse sites, maar toch niet vinden wat je zoekt. Bovendien is salsamuziek invullen in de zoekfunctie niet de goede manier om de juiste muziek te ontdekken. De titels met uitvoerder die ik geef zijn vooral nummers die ik gebruik tijdens mijn danslessen. Het zijn nummers met een duidelijke beat, een redelijk eenvoudige melodielijn en vooral niet te snel. Snelle muziek op de dansvloer is lastig. Als je de dans nog niet goed beheerst of wanneer je nieuwe moves aan het uitproberen bent, dan kies je beter voor tragere nummers.

Misschien is het ook handig om te weten dat de meeste salsaliedjes toch wel 4 minuten duren, wat langer is dan de meeste andere muzieksoorten.