Merengue dancing

Merengue

Over de oorsprong van merengue bestaan veel verschillende theorieën. Wat zeker is, is dat de muziek ontstaan is in de Dominicaanse Republiek. Het is een samensmelting van de muziek van de zwarte bevolking en muziek uit de westerse wereld. 

Merengue werd niet geaccepteerd door de heersende klasse vanwege de “vulgaire” teksten en zwarte invloeden. Er ontstond een ware hetze tegen deze dans. Een groot deel van de bevolking hield van deze dans waardoor het “tegen zijn” volledig zinloos was. 

Aan het begin van de 20e eeuw hadden diverse musici geprobeerd om merengue in de grote ballrooms te introduceren, maar ze stootten altijd op veel weerstand. De weerstand verminderde pas tijdens het bewind van Leonardo Trujillo, die de merengue gebruikte als voertuig voor zijn politieke campagnes. Langzamerhand waren er ook merengues met zedelijke teksten te horen op de radio en werd de weerstand gebroken. De basispassen van merengue zijn veel makkelijker dan die van salsa. De dans zou ontstaan zijn uit het stappen van aan elkaar geketende slaven, maar daar bestaat geen zekerheid over. Typisch aan merengue zijn de heupbewegingen. Volg de Youtube-link en leer merengue dansen in 5 minuten. Naast salsa vind je deze dans ook regelmatig terug op salsafeestjes.

 
Merengue1

Instrumenten in merengue

Merengue bestaat al sinds de vroegste dagen van de Dominicaanse Republiek en werd gespeeld op instrumenten die gemakkelijk te verkrijgen waren en die de gewone bevolking thuis had, zoals o.a. de tambora, bongo, calebas, maraca en banduria. Verder is er de “guïra”: een rasp, meestal van metaal, die over het algemeen met een afrokam bespeeld wordt en een hoog raspend, slijpend tot sissend geluid voortbrengt. Onmisbaar in de traditionele merengue, is ook de accordeon. Al heel snel is de merenguemuziek uitgebreid met een saxofoon, die een belangrijke rol speelt in het onvermoeibaar antwoord op de zangpartij. Later zijn daar weer bijgekomen: de piano, een blazerssectie, bongo’s en andere percussie-instrumenten en synthesizers. Vaak gingen deze aanvullingen ten koste van de accordeon.

Meld je hier aan voor een gratis proefles!